封面

来自 吴语维基百科
(从Main Page转戳到箇里)
蹦到: 导航搜寻

吴语维基百科

大家侪好编写个自由百科全书

時新圖文

Facial pic of If castle.jpg

依夫城堡(法文:Château d'If),造勒马赛非乌勒群岛(Archipel du Frioul) 上个城堡。

1516年期,法国国王弗朗斯伐一世(François Ier)来玛里娘打仗,一落头地打到马赛。从依夫岛望,渠分析马赛根本呒有防外侵个防卫设施。怪得渠命令来岛上造一个防卫城。过8年,西班牙国王卡洛斯一世(法文:Charles Quint,神圣罗马帝国五世国王)只想畀马赛吞哉。虽然讲特派大臣米朗达勒(Mirandal)畀进攻部队打退哉,不过箇事体还讲明一个问题:城市进口个防卫要加强。箇年,也便是1524年,第一批城墙开造咾望渠里好保护港口,外加派仔200个兵搭22门大炮摆岛上。

马赛人弗认帐,还畀箇城堡过号过起“烦个邻舍”(L'importune voisin)。马赛人开始争论箇城堡,因为来1481年前,马赛弗是法国个领土。怪得对渠里来讲,城堡是法国国王对马赛掌权个象征。

城堡最终来1531年造好。西班牙国王卡洛斯一世后晚来1536年也亲自进攻马赛,不过渠登拉城堡边浪向兜仔几圈,终归还是呒有办法畀渠打落来。

依夫城堡来城堡造起交关年数之后,大约莫来16世纪中央,咦有用来当监牢个功能。城堡个地理位置搭建筑风格咾,渠变做理想个监牢,难板有人逃得出。只讲人畀城堡守牢便好哉,外加城堡也从来呒有人走来进攻。

不过,依夫城堡老实出名是一本书之故:大仲马个《基督山伯爵》。箇本小说个主人公艾特蒙·堂戴斯便是关勒依夫城堡里向个。

儂啊曉得?

GNOME桌面

吳語介紹

Crystal 128 babelfish.svg

儂啊會得話吳語?吳語是漢語族裏向个一種語言,歷史猴長。讲吳語个人分佈垃江蘇南面、浙江大範圍,整個上海安徽南面搭仔福建江西個巴儿裏頭。使用吳語个縣、市,亨八冷打有搭110个橫裏,人口来8000萬上下(2004年),垃漢語族裏向排行老二,垃世界浪排行第十。吳語有交關種書寫系統,裡頭漢字是頂傳統搭流行个。

新聞

參與維基百科

Applications-office.svg

維基百科是只多種話內容自由大家儕好編寫个協作打算,目標是建一部完整、準確外加中立个百科全書。

吴语維基百科个發展靠大家幫襯,弗管是開新篇修舊文,還是增插畫,侪是為維基百科出力。

Wikimedia-logo.svg

維基百科通過非盈利性組織維基媒體基金會運作。維基媒體基金會還有仔別他開放內容个維基計劃:

元維基
協調各種維基計劃
中文維基詞典
多語言詞典
中文維基教科書
教材搭手冊
維基語錄
名人名言
中文維基文庫
自由个源文件庫
維基物種
自由个物種資料庫
維基共享資源
開放式个多媒體資料庫
維基新聞
自由个新聞資源
維基導遊
自由个旅遊指南
維基学院
自由个研习社群