醫學

来自维基百科
蹦到: 导航搜寻

医学主题 医学主题首页

醫學是以診斷治疗交预防生理搭心理疾病外加提高人体自身素质为目的个應用科學[1]。狹義个醫學是疾病个治療,但也有講法稱預防醫學爲第一醫學,臨床醫學爲第二醫學,复健醫學爲第三醫學。醫學个科學面是應用基礎醫學个理論與發現,譬如生化生理微生物學解剖病理學藥理學統計學流行病學等,來治療疾病與促進健康。然而,医学也具有人文藝術个一面,佢關注个弗罷是人体个器官搭疾病,而是人个健康生命。「生理、心理、社會模式」是廣爲接受个理論,而其他像「生理心理靈性社會个照顧」、「全人、全隊、全程、全家个醫療」也儕是現代醫學个重要理論。随仔醫學模式个转变,醫學个人文性受到越来越多个重视。醫學倫理目前頂頂廣爲人知个是四初確原則方法論:「自主、行善、弗傷害、正義」。

在人類社會中,醫學已經存在數千年之久。现代医学起源於17世紀科學革命後个歐洲,以科學來進行醫學治療、研究與驗證。研究领域大方向包括基礎醫學臨床醫學檢驗醫學預防醫學保健医学康复医学咾啥。在現代醫學興起前發展个醫學,稱爲傳統醫學;現代則以替代醫學形式繼續存在。

分支[编辑]

医学分支包括:

  • 医学基礎科學
  • 医学专科
  • 跨学科领域

基礎科學[编辑]

路易·巴斯德及他个實驗室

現代醫學挑戰[编辑]

含有医学标志阿斯克勒庇俄斯之杖个医疗急救标志生命之星

衰老死亡愛滋病癌症等很多弗治之症仍然是醫學界个挑戰[2][3]

倫理[编辑]

醫學倫理是在從事醫療工作个辰光需遵守个一些道德原則。醫學倫理包括在臨床上个應用,以及其歷史以及其哲學及社會學个層面。目前頂頂廣爲人知个是四大基本原則:「自主、行善、弗傷害、正義」[4]。以下則是當代醫學倫理六大原則[5]

  • 自主:病患有權拒絕醫療或是選擇其醫療方式。
  • 行善:醫生要關注病患个最佳利益。
  • 正義:關注稀少醫療資源个分配,並公平个分配資源。
  • 弗傷害:儘量減少醫療過程弗必要个傷害。
  • 誠信:在美國个塔斯基吉梅毒試驗及二次大戰後針對十二名德國醫師个審判等歷史事件後,知情同意(在知道所有事實後做出个同意決策)个概念越來越受到重視。
  • 保密:對於病人个病情有保密个責任。

上述个道德原則弗是用來處理某一特定情形下个處理方法,而是針對醫療丄个一些矛盾之處提供一個可用个架構。有辰光二個道德原則可能會衝突,結果可能是道德丄个兩難困境或是危機。有辰光醫療倫理上个兩難困境嘸沒好个處理方式,有辰光醫療群體(醫院及醫護人員)个價值和病患、病患家屬,甚至大部份非醫療群體个價值會得有衝突之處。有辰光在醫療服務提供者之間,或是在病患家屬之間也可能有價值个衝突。譬如當病人拒絕接受輸血个辰光,自主搭行善兩項倫理就出現了衝突,在有愛滋病个年代之前,一般个處理方式是以救命爲優先,而弗考慮是弗是講實話个問題。

另见[编辑]

別樣[编辑]

参考文献[编辑]

外部連結[编辑]