細菌

来自维基百科
蹦到: 导航搜寻
革蘭氏陽性菌个結構圖

細菌学名Bacteria)是生物个主要類群之一,屬於細菌域。也是所有生物中數量最多个一類,據估計,其總數約有得5×1030個。細菌个個體邪氣小,目前已知最小个細菌衹有0.2微米長,因此大多衹能在顯微鏡下看到佢拉;而世界上最大个細菌可以用肉眼直接看見,有得0.2-0.6毫米大,是一種叫納米比亞嗜硫珠菌个細菌。細菌一般是單細胞,細胞結構簡單,缺乏細胞核以及膜狀胞器,譬如粒線體葉綠體。基於昰眼特徵,細菌屬於原核生物。原核生物中還有另一類生物稱作古細菌,是科學家依據演化關係而另闢个類別。爲了區別,本類生物也畀稱做真細菌。細菌个形狀相當多樣,主要有球狀、桿狀,以及螺旋狀。

細菌廣泛分佈於土壤裏,或著與其他生物共生。人體身丄也帶有相當多个細菌。據估計,人體內及表皮上个細菌細胞總數約是人體細胞總數个十倍。此外,也有部分種類分布在極端个環境中,譬如溫泉,甚至是放射性廢棄物中,佢拉畀歸類爲嗜極生物,其中最著名个種類之一是海棲熱袍菌Thermotoga maritima),科學家是在意大利个一座海底火山中發現昰種細菌个[1]。甚至在太空梭上也能生長[2]。然而,細菌種類是昰然多,科學家研究過並命名个種類衹佔其中个小部份。細菌域下所有門裏向,衹有約一半能在實驗室培養个種類。

細菌个營養方式有自养异养,其中异养个腐生細菌生态系统中重要个分解者,使碳循環能順利進行。部分細菌會進行固氮作用,使氮元素得以轉換爲生物能利用个形式。細菌也對人類活動有很大个影響。一方面,細菌是交關疾病个病原體,包括肺結核淋病炭疽病梅毒鼠疫砂眼等疾病儕是由細菌所引發。然而,人類也辰光利用細菌,譬如乳酪酸奶酒釀个製作、部分抗生素个製造、廢水个處理咾啥,儕搭細菌有關。在生物科技領域中,細菌有也著廣泛个運用。

在一般个情況下,一公克个土壤會大約含有4000萬隻細菌,一毫升个純水咾約含有100萬隻細菌。[來源請求][來源請求][來源請求][來源請求][來源請求]總个來講,昰世界上約有5×1030 隻細菌。其生物量遠大於世界上所有動植物个總和。[3]細菌還在營養素循環上扮演相當重要个角色,像是微生物造成个腐敗作用,就與氮循環相關。而在海底火山搭在冷泉中,細菌嚜是靠硫化氫甲烷來產生能量。2013年3月17日,研究者在深約11公里个馬里亞納海溝中發現了細菌。[4]其他研究則指出,在美國西北邊離岸2600米个海床下580米深處,仍有交關个微生物[5]根據昰些研究人員个說法:「爾可以在任何地方找到佢拉,佢拉个適應力遠比爾想像个還要強,可以在任何地方存活。」

參攷文獻[编辑]

引用[编辑]

  1. Cynthia Needham, Mahlon Hoagland, Keeneth McPherson, Bert Dodson(2005).觀念生物學3,譯者:李千毅,科學天地,天下出版.ISBN 986-417-449-5 
  2. http://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2007/11may_locad3/
  3. C.Michael Hogan. 2010. Bacteria. Encyclopedia of Earth. eds. Sidney Draggan and C.J.Cleveland, National Council for Science and the Environment, Washington DC
  4. Choi, Charles Q. (17 March 2013). Microbes Thrive in Deepest Spot on Earth. LiveScience. 访问日脚17 March 2013.
  5. Oskin, Becky (14 March 2013). Intraterrestrials: Life Thrives in Ocean Floor. LiveScience. 访问日脚17 March 2013.

外部連結[编辑]