臺灣

来自维基百科
(从台湾转戳到箇里)
蹦到: 导航搜寻
卫星图像

台湾英文Taiwan[1][2][3][4][5] 勒到亚洲个东部、太平洋西北边啷向个一座岛屿,面积约36,188平方公里。[6] 台湾自1945年(民国34年)起即从未间断地归属于中华民国个主权范围。

名称由来[编辑]

台湾个名称由来,其中南台湾原住民西拉雅族个“Taian”或“Tayan”,是“外来者”个意思;荷兰时期叫台湾“Taioan”,渠个音译用汉字转写就是“大员”、“台员”、“大湾”或者“台窝湾”,箇些名称原本是指现在台南安平地区边一带,后来垃拉日治时期,慢慢叫演侪部岛屿个名称。另外日本古代个辰光称呼台湾高砂、高砂国。

另一讲法是台湾垃拉明代个汉人移民,大部分侪是从福建渡过台湾海峡来个,搿条海峡有黑水沟之称,天气海流海象让早期移民渡海交关烦难,九死一生,来台湾后也可能因为水土弗服、病疫传染而死亡,呒没办法生还故乡,噶咾用“埋冤”做此地个地名,本生是纪录先民艰辛开垦个情状,后来因为名字勿哪哼吉利,就改成台语闽南话/河洛话)发音一样个「台湾」。

台湾又可以叫“福尔摩沙”,嘞叻16世紀,搿辰光个葡萄牙船嘞经过台湾海面个辰光,水手从海上远望台湾,发现台湾岛邪气美丽,噶咾伊拉高呼“Ilha Formosa!”,嘞叻葡萄牙语当中,“Formosa”为“美丽”之意,“Ilha”为“岛屿”之意,故翻译为美丽之岛,因此「福尔摩沙」取葡萄牙语“Formosa”音译而來,嘞叻1950年代前是欧洲国家对台湾个主要称呼。

台湾正式名称为“臺灣”,而“臺”是繁体字,但与“台”通用,现今台湾民间搭媒体多用“台灣”,嘞部分官方文件中使用“臺灣”,吴语正字里向「臺」「台」弗同音。

参考[编辑]

  1. 台湾一词可能包含有多种意义:
  2. 地理浪,泛指台湾搭附属屿;
  3. 狭义范围浪则指:台湾本搭附属个屿,渠俚包括澎湖群岛
  4. 实际完整个行政领域,指台湾当局实际管辖领土个台湾岛搭附属屿、澎湖群金门列岛鸟坵马祖列岛东沙群岛搭仔附属勒南沙群岛太平岛搭仔中洲岛
  5. 在宪法规范个台湾省,指包括本搭附属屿、澎湖群,但不包含台北高雄两市。本文主要介绍第二种意义里向个范围,但略是提及第三意义里向个部份。第四种意义里向因“台湾省”乃歇已拨冻结、精简仔成是实际浪个咨询机关而较少拨提及。但非废除或不存在,详情请“台湾省虚级化”。
  6. 亚洲科学营,台湾简介

外部链接[编辑]

Commons-logo.svg
维基共享资源里向寻得着搭该篇文章搭界个多媒体资源: