银河百科全书

吴语维基百科,自由个百科全书
跳到导航 跳到搜索

银河百科全书(Encyclopedia Galactica)是一本虚构假想个关拉未来泛银河人类文明个百科全书。渠记载着由亿万人经过数千年积累个所有个人类知识。

“银河百科全书”个概念由艾萨克·阿西莫夫提出,作为基地系列小说第一基地个中心情节。之后,许多科普作家搭科幻作家开始运用相同个概念。“银河百科全书”拉早期个超级英雄漫画中经常固定出现。道格拉斯·亚当斯个《银河系漫游指南》系列经常拿渠托更受欢迎个“漫游指南”做比较。例如,该“指南”第一章个介绍:

阿西莫夫个小说中,编撰百科全书是第一基地个最初目的,作为一个心理史学家,哈里·谢顿计算到以川陀为中心个帝国即拿崩溃,人类千百年来累积个知识会得毁于一旦,人类也会坠入长久个真空时期,银河百科全书个目的就是整理并储蓄人类个知识,希望可以缩减帝国毁灭后个真空期。后来个情节揭示到,百科全书计划并非真正个目的,只是为建立基地编造个借口。百科全书仍然继续下去,但是进展减慢。

卡尔·萨根个《宇宙:一个人个航行》电视剧第十二章就以“银河百科全书”为标题:其中谈到,萨根建议银河百科全书也许可以向太空广播,并有可能用宇宙射线接收。