東坡肉

吴语维基百科,自由个百科全书
跳到导航 跳到搜索
东坡肉
Nagasaki Shippoku Hamakatsu07s.jpg

東坡肉吳越杭帮菜名,用五花肉炖製而成。一般是一块约二寸许个方正形五花肉,一半为肥肉,一半为瘦肉,入口肥而弗腻,带有酒香,味道老贊。

来历传说[编辑]

道菜相传出自宋代蘇东坡个故事。苏轼呢,佢弗仅是著名个文学家,还是一位精於烹饪个美食家。

相传元豐二年十二月(1080年),苏东坡畀贬在黄州辰光,馬正卿為佢購得黃州城東廢地數十畝,築有東坡雪堂,在贫困个生活當中,仿制前人个做法改良,擔烧猪肉加老酒做成功红烧肉小火慢煨而成,豬肉色澤紅潤,湯質稠濃,味道醇厚。蘇東坡有首《豬肉頌》:“洗凈鐺,少著水,柴頭罨煙燄不起。待他自熟莫催他,火候足時他自美。黃州好豬肉,價賤如泥土。貴者不肯食,貧者不解煮。早晨起來打兩碗,飽得自家君莫管。”[1][2]。昰道菜在黄州发起,后传至南宋首府杭州,发扬光大,遂成杭州名菜。由於是苏东坡改良而成,謳渠东坡肉。

另有一話,相传北宋元佑年间(约公元1090年),苏东坡任知杭州事,发动民众疏浚西湖。大功告成,为犒劳民工,吩咐家人擔百姓馈赠个猪肉,按照佢总结个经验“慢著火少著水,火候足时他自美”,烹制成佳肴,交酒一淘分送畀民工,家人误擔酒肉一淘烧,乃末肉味特別香醇可口。人们传颂东坡个为人,又擔昰独特风味个块肉命以东坡肉。经历代厨师个弗断总结發展,而畀公推为杭州第一名菜。

注釋[编辑]

  1. 《東坡續集》卷十
  2. 据《清稗類鈔》 饮食类三 《东坡肉》条:“《東坡集》有食豬肉詩云:「黃州好豬肉,價賤如糞土。

外部鏈接[编辑]