入唐八家

出自维基百科,自由个百科全书
跳到导航 跳到搜索

入唐八家(意思就是到唐朝(中国)去个八家头)是指日本勒平安时代(公元784-1192年)个中日文化交流背景下头,派送个所谓遣唐使到当时是唐朝个中国去学习佛教。伊拉学得精通密教经典,随后东渡回到日本,建立了日本个天台宗特之密教(又叫真言宗),其中一共有八位和尚,名字叫做:最澄空海常晓圆行慧运宗睿圆仁圆珍。个批人又被叫做「八家真言」、「真言八家祖师」。[1] 伊拉当中顶早个最澄跟空海个两位大师被称为「平安两宗」。

平安二宗[编辑]

勒中国唐朝唐德宗贞元二十年(公元804年),先是最澄特之空海跑到中国来学习佛法。等伊拉回到日本,最澄先勒比睿山建立天台宗,成为台密创始人;空海就勒高野山创立真言宗,成为东密创始人。个两个人及伊拉个宗派被称为「平安二宗」。[2]日本天台宗特之真言宗成立之后,就各有人跑来追随做徒弟,东密勒空海下头,有常晓、圆行、慧运、宗睿;台密勒最澄以后,则有圆仁、圆珍。个六个和尚,觉着跟自家个师父学到个么事还勿够,就索性照了最澄和空海个做法,也一个个跑到唐朝来学密。

入唐八家简述[编辑]

最澄[编辑]

最澄(767-822),俗名三津首广野,密教法号福聚金刚,是日本天台宗个开创者。伊建立了日本顶早个密宗道场能福护国密寺,本人还是牢有名个书法家,《久隔帖》是伊写个顶有名个书法帖。 最澄到了中国,就跑到天台山,先跟禅林寺个和尚修然,学习牛头禅;又勒国清寺跟和尚惟象,学到了大佛顶大契曼荼罗个佛法。还进入天台山佛陇寺,跟牢天台宗湛然个弟子行满学习天台教义。个当中也勒兴龙寺向顺晓阿阇梨学习密法。伊顿勒唐朝个这段求法时期当中,广泛学习天台教学、禅法、大乘戒和密教等,收获真是莫捞捞。[3]

空海[编辑]

空海(774-835)个经历就更加勿得了,伊俗名佐伯真鱼,后来被赐法号是遍照金刚,死后个谥号是弘法大师。伊勒三十一岁个辰光,被批准特之最澄大师到唐朝,跟青龙寺惠果阿阇黎做徒弟,个位师父对伊老好个,拿伊当继承人来教,得到金刚界与胎藏界二部纯密传承,被认为是唐密第八祖,日本佛教真言宗个开山祖师。而且勒空海法师学成归国没过多少辰光,中国就发生唐武宗毁灭佛教个事件,个桩事体勒历史上被称为会昌法难,弄得中土密法仪轨亡佚,只有伊带回去个佛法还保存勒日本。因为空海书法功夫也出道了,而被称为「五笔和尚」,著名作品为《风信帖》。

常晓[编辑]

常晓律师(?-865),伊勒中国个辰光处于空海大师入唐到武宗灭佛之间。伊先勒东寺(教王护国寺)接受具足戒,跟随服侍空海和尚,学习密教,得到亲授密法灌顶。到之承和五年六月(公元838年),伊自家去中国个因缘成熟,才奉皇旨出发,特之另外几名入唐判官菅原朝臣善主同行,六月到扬州,十二月住进栖灵寺大悲持念院,拜扬州栖灵寺文璨和尚为师。而文璨和尚是当时顶有名个「开元三大士」之一不空三藏个弟子,也是惠应阿阇梨个佛法继承人。因此,常晓律师主要是向文璨和尚学,深入密法,但也勒华林寺向元照法师学习显教经论,包含《三论》。[4][5]伊写个佛教著作有:《尊胜佛顶次第》、《入唐根本大师记》等。

圆行[编辑]

圆行法师(799-852),伊是京都人,老早先勒元兴寺学习,之后接受空海大师个密法教导。承和五年(838)到唐朝来,勒青龙寺向义真和尚学到金刚、胎藏两部大法,回到日本后,伊建立了灵岩寺、大山寺。著作有《金刚界记》、《五大虚空藏法》。[6][7]

慧运[编辑]

伊也叫惠运(800-871),京都人,俗姓安昙。先勒东大寺泰基和尚个地方学习法相宗,后来跟日本东寺个实慧和尚受具足戒。到唐文宗开成三年(838,但也有人认为是武宗会昌二年)来唐朝,受了长安青龙寺义真和尚个灌顶。伊回到日本后,驻锡勒安祥寺,后来还补了只东大寺别当个职务。作品有:《菩提心戒仪》一卷、《金刚界要记》一卷等。[8]

圆珍[编辑]

圆珍(814-891)生勒讃岐国金仓郷(今香川县)个善通寺,俗姓和气,字远尘。家庭出身是豪族,同时也是空海(弘法大师)个外甥,伊成为天台寺门宗个宗祖、日本延历寺第五代座主。圆珍认为佛教个教法虽然可以分成显密,但各种教法其实全部是显密兼具;显为方便权教,密为真实教。[9]针对圆仁个「理同事别」思想,也就是发扬「圆劣密胜」之思想。[10]醍醐天皇延长五年( 927)敕谥给伊只「智证大师」个称号。

十五岁登比叡山,拜义真大师(最澄到中国去个辰光带个翻译)为师,廿岁得道受戒。日本仁寿三年(853)到中国来顿了五年,勒唐朝开元寺学天台教仪,唐宣宗大中九年(855)又拜青龙寺法全为师学习密教、还广泛学习悉昙等各宗,最后拿经疏一千卷带回日本。[11]伊著有《法华集论记》、《授决集》、《观普贤经记》、《大日经指归》、《诸家教相同异》等,另外还有《传教大师略传》、《行历抄》、《山王院在唐记》等。[12]

流传到现在个〈梁皇帝谶〉一词,最早是发现勒圆珍携回日本个经书目录里。[13]

宗叡[编辑]

宗叡法师(808-884)姓池上,是日本真言宗和尚。伊早年跟随兴福寺个义演学习法相宗,跟比叡山义真学习天台教义、从圆珍个搭学到金刚界、胎藏界两部密法、跟实慧学真言密教,还受到禅林寺之真绍个灌顶。日本贞观四年(862)伊自家来到中国,拜见汴州个玄庆阿阇梨,受到金刚界灌顶。勒到处跑个五年里,伊拜了交关真言师父,教伊深奥个密法要领。最后带回去牢多经书、法器等闶进东寺个经藏。着有《胎藏界念诵次第》、《后入唐传》等。[14]

圆仁[编辑]

圆仁法师(794-864),下野人,俗姓壬生。伊是日本天台宗个三祖,后来还得了只谥号叫慈觉大师。伊写个《入唐求法巡礼行记》是研究唐代佛教个重要著作之一。[15]

伊九岁进入大慈寺修行,十五岁就拜师跟牢比叡山最澄大师。承和五年(838)奉敕来华,以请教僧身份随最后个一批遣唐使到中国求法,修习显密各门。曾经勒五台山志远门下,研习天台宗教义;到了长安,皇帝让伊住勒资圣寺。先拜大兴善寺元政阿阇黎学习金刚界大法,又从青龙寺义真个搭学胎藏界法并受到灌顶,跟元法寺个法全和尚学仪轨[16],还跟醴泉寺个宗颖法师学修止观法门。后来发生了会昌法难,伊就勒大中元年(847)请了559卷经书带回日本。伊自家个著作有《金刚顶经疏》、《苏悉地经略疏》、《显扬大戒论》。

参考文献[编辑]

  1. 入唐八家. 访问日脚2018-08-09.
  2. 平安仏教. 访问日脚2018-08-09.
  3. 【最澄的戒律思想——日本天台宗的形成与佛教的日本化. 学佛网. 访问日脚2018-08-6.
  4. 〈常晓和尚请来目录〉:「随同寺灌顶阿阇梨文璨和尚。并华林寺三教讲论大德元照座主。显密两法颇以兼习。」
  5. 法鼓佛教学院-人名规范检索-常晓
  6. (2000.5.1)法源血源,页68.ISBN 9789575981020 
  7. 法鼓佛教学院-人名规范检索-圆行
  8. 法鼓佛教学院-人名规范检索-惠运
  9. 周雅容; 指导教授:蓝吉富. 智证大师圆珍之研究. 佛光人文社会学院/宗教学研究所. 2005, 摘要 [2018-08-09]. 
  10. 法鼓佛教学院-人名规范检索-圆珍
  11. (2002)中国通史.智能敎育出版社. 
  12. 圆珍. 佛光大辞典. 访问日脚2018-08-09.
  13. (2015/08/13)一次读懂梁皇宝忏.大喜文化.ISBN 9789869198752 
  14. 法鼓佛教学院-人名规范检索-宗叡
  15. 法鼓佛教学院-人名规范检索-圆仁
  16. 栂尾祥云,《密教史》:「义操于元和年中(公元八〇六~八二〇年),撰《胎藏金刚教法名号》一卷,故其被称为学究三密、智达五明、佛家栋梁、法海舟楫。其弟子义真、法全,由于通达两部大法而名声远播。」,页121。