跳转到内容

倭仁

出自维基百科,自由个百科全书

乌齐格里·倭仁(穆麟德:Wesin,1804年~1871年),字艮峰,又字艮斋,蒙古正红旗人,19世纪清帝国有名个大臣、文人、守旧理学家。

生平[编辑]

伊在拉一个蒙古正红旗家庭出生长大,虽然是蒙古族,但因为是河南开封长大,又是旗人,所以,蒙古色彩,实际浪弗大浓。

道光九年(1829年),倭仁考中进士,选庶吉士,授编修,历中允、侍讲、侍读。

1861年之后,开始受到高层重视,畀拿出来当作自家装点门面个道学家人物。伊自家做事体完全按照程朱理学一套搞法,对新思想,改革侪邪气排斥,经常发表反对言论:

立国之道,尚礼义,不尚权谋;根本之途,在人心,不在技艺。 今求之一艺之末,而又奉夷人为师,无论夷人诡谲,未必传其精巧,即使教者诚教,学者诚学,所成就者不过术数之士。

同治九年,发生有名个天津教案,对自家老百姓瞎胡搞迫害传教士,倭仁完全认为嘸没问题,反过来认为

今日重罪守令以谢洋人,将来此端一开,何以立国?

同治十年四月二十一号(1871年6月8日),倭仁死脱。在拉遗嘱当中,又讲要要同治帝“毋以诵读为具文,毋以《诗》、《书》为迂阔”,反映出伊还是幻想用传统儒家方法解决一切问题。