约翰·梅纳德·凯恩斯

来自维基百科
蹦到: 导航搜寻
John Maynard Keynes.

约翰·梅纳德·凯恩斯,第一代凯恩斯男爵英語John Maynard Keynes, 1st Baron Keynes,1883年6月5日-1946年4月21日),英国经济学家

一反自18世紀亞當·斯密以來尊重市場機制、反對人爲干預个經濟學思想,凱因斯主張政府應積極扮演經濟舵手个角色,透過財政貨幣政策來對抗經濟衰退乃至於經濟蕭條[1]

凱因斯个思想弗罷是書本裏个學說,也成爲1920年代至1930年代世界性經濟蕭條辰光个有效對策,以及構築起1950年代至1960年代許多資本主義社會繁榮期个政策思維,因而畀誇爲「資本主義的『救星』(或譯救世主)」[2]、「戰後繁榮之父」等。一度主宰資本主義个凱因斯思想也成爲經濟學諸學派之一,稱爲「凱因斯學派」,並衍生數個支系,其影響力持續至今。

在事業丄,凱因斯擔任公職,出任英格蘭銀行董事,並且是數個慈善信託顧問;佢自家也做投資,而且是個成功个投資家,告咾凱因斯可謂是理論與應用兼具个經濟學家典範。在生活丄,凱因斯是風雅人士,佢贊助藝術也做收藏,並且嗜品美酒,尤其是香檳。凱因斯十分善於言辭,雄辯滔滔;其文筆也很出色,由後世著名个經濟學家保羅·克魯曼曾畀《財星》雜誌譽爲「自凱因斯以來文章寫得最好个經濟學家[3]」一事可見一斑。1999年《時代》雜誌曾昰然追憶凱因斯:「高大[4]、迷人、充滿自信」[5]

批评[编辑]

古典经济学家哈耶克搭其他芝加哥经济学派个古典自由主义个相关人物,曾对凯恩斯主义作出过公开批评。亨利·赫兹利特批评凯恩斯在《通论》一书裏向个理论嘸沒一隻是真实而原创个。

主要作品[编辑]

  • 《凡尔赛和约个经济后果》(1919)
  • 《货币改革论》(1923)
  • 《货币论》(1930)
  • 《劝说集》(1932)
  • 《就业、利息和货币通论》(1936)

別樣[编辑]

外部連結[编辑]

  1. 李宗悌. -{zh;zh-hans;zh-hant|英國凱因斯在亞洲復活}-. 遠見雜誌. 2011年1月, 295 [2014-01-19]. 
  2. 重溫凱因斯經濟學,揭穿金融體系表象. 經理人. 访问日脚2014-01-19.
  3. 原文:「writes better than any economist since John Maynard Keynes」
  4. 凱因斯身高有6呎6吋,約198公分。
  5. 原文:「tall, charming and self-confident」