威爾士語

吴语维基百科,自由个百科全书
跳到导航 跳到搜索
威爾士言話
Cymraeg‎, y Gymraeg
讀法 [kəmˈrɑːɨɡ]
母语戶蕩 威爾士
使用戶蕩
幾許人講

700,000朝上

  • 威爾斯 562,016(2011)
  • 英格蘭 110,000-150,000(估計)
  • 阿根廷 1,500-5,000
  • 加拿大 弗到3,855
  • 美國 大概2,235(2017)(日期不详)
語系
官方地位
官方言話 威爾士
言話代碼
ISO 639-1 cy
ISO 639-2 wel (B)
cym (T)
ISO 639-3 cym

威爾士語(威爾士語:Cymreag [kəmˈrɑːɨɡ],也叫 y Gymraeg [ə ɡəmˈrɑːɨɡ])是一種內陸凱爾特語。渠是威爾士人的母語。現今講個種言話個人多數登勒威爾士,也有個勒英格蘭脫仔「阿-賀拉特乏」(Y Wladfa,威爾士語講「殖民地」,勒阿根廷個車步省,有交關威爾士人後裔)。英文里老早還喊「Cambrian」、「Cambric」脫仔「Cymric」。

2011 年英國人口普查裏相,今威爾士人中,滿三歲個有 19% 還講得來威爾士語,比仔 2001 年只普查少脫 1.8%。2018 年一只新調查表明,當時辰光有得 898,700 人會得講威爾士語,等於滿三歲個人裏向,29.8% 儕講得來。2018 年還有一只報告表明,當時 16 歲朝上個青年裏相,19% 會得講威爾士語,另有 12% 「多少講得來眼」。

2011 威爾士言話法通過之後,威爾士語變成共威爾士個官方語言,是英國頭一只法律規定個「官方語言」。勒威爾士議會,威爾士語脫英文儕算官方語言。

歷史[编辑]

威爾士語屬於凱爾特語,但是渠到底哪能發展、從阿塊發祥個,現在仍舊弗清爽。有個專家認爲,威爾士語最晚最晚 9 世紀已經從別個凱爾特語分出來,不過分開只過程比較慢。

乃今一般拿威爾士語分成共四只階段,原始威爾士語、古威爾士語中古威爾士語脫仔現代威爾士語。原始威爾士語姆大概 9 世紀慢慢交演變成功古威爾士語,隨後到 12 世紀變成共中古威爾士語,從 14 世紀開始算現代威爾士語。現代當中還好分出來早期脫仔晏期。

「威爾士」迭個叫法,最最早是盎格魯-薩克森人起個,意思講「外文」。威爾士言話本身喊「Cymraeg」。

起源[编辑]

威爾士言話是從婆立通尼白話發展出來個,古代登勒婆立通個凱爾特人就講個種言話。青銅或者鐵器時代個辰光,婆立通人穿過海峽,登陸不列顛島,高老渠拉所講個婆立通白話今朝算內陸凱爾特語。隨後箇種言話行起來,從弗斯福斯朝南脫勒講。到中世紀早期個辰光,婆立通白話各種方言越來越兩樣,差別實在脫大,從此獨立成功威爾士言話脫仔別樣婆立通言話。

不過威爾士言話到底啥辰光跟別樣言話分開個,乃今還是弗清爽。Kenneth H. Jackson 認爲音節結構跟發音大概 550 年就已經像樣了,隨後一直到 800 年箇段辰光可以喊「原始威爾士言話」。欸個辰光,從威爾士到「老北坂 Hen Ogledd」可能儕勒講原始威爾士言話。箇片地方今朝屬於英格蘭蘇格蘭。交關人儕相信,最最早個威爾士言話寫個詩,署名「Cynfeirdd」,就是個段辰光寫個。問題是,迭眼詩多數儕是勒老北坂寫個,箇塊戶蕩人弗講威爾士言話,講康婆列言話。威爾士言話到底啥辰光獨立,就要看箇眼詩好弗好算威爾士言話個文學作品。

鬥行一塊 8 世紀個石板高頭刻個威爾士言話,變格已經開始落脫了。

Janet Davies 認爲威爾士言話個來源要好交複雜。渠認爲 600 年左右,威爾士言話就已經成型哉。假使去看婆立通白話個壓末個音節,箇辰光勒威爾士言話里向已經儕落脫了:*bardos「詩人」變成功 bardd*abona「河浜」變成功 afon。橫是箇能,Davies 還是認爲箇種變化實質浪是婆立通白話共通個,弗好算成威爾士言話個特點。

原始威爾士言話[编辑]

原始威爾士言話到底啥辰光出現,又啥辰光結束,今朝仍舊弗清爽,講法交交關,前後差仔幾百年。

古威爾士言話[编辑]

古威爾士言話大概 9 世紀成型,到 11 世紀變成功中古威爾士言話。箇段辰光已經有人拿渠寫詩,從威爾士到蘇格蘭,交關脫保留下來哉。

箇腔辰光,日耳曼脫仔隑爾氏人也登陸哉不列顛,婆立通人從此分成多支。勒英格蘭北半個,講康婆立言話;勒西南個,講蓋爾努格言話;勒正西半個,也就是威爾士個,講威爾士言話。「阿乃林 Aneirin」脫仔「戴禮新書 Book of Taliesin」儕是箇段辰光寫個。

中古威爾士言話[编辑]

12 到 14 世紀個威爾士言話算中古,迭腔辰光保留了交交關關文學作品。「馬別諾瓊書 Mabinogion」就是箇段辰光寫個。交關威爾士法律個手稿也是拿中古威爾士言話寫個。渠跟今朝個威爾士言話差別弗大,今朝個威爾士人也看得懂。

勒渠個「康婆立記事 Descriptio Cambriae」裏向,老有名個「威爾士個傑拉特 Gerald of Wales」執事長寫哉一個亨利兩世個故事:12 世紀個辰光,渠出征威爾士多趟。有趟仔渠問一個卡馬森脅噴卡特個老頭,威爾士人阿好抵抗渠個軍隊。老頭講:

凡人弗來三,除非天主意要箇能。

弗管從此以後又誰人來,箇世浪,除脫威爾士人幫威爾士言話,到最後審判個欸日,嘸沒人好管用此地。