天主敎會

来自维基百科
(从羅馬公敎會转戳到箇里)
蹦到: 导航搜寻

天主敎會拉丁文Ecclesia Catholica希臘語καθολικην εκκλησίαν;原意爲“大公敎會”),是基督宗敎宗派裏向人數頂多个敎會,搭東正敎會新敎基督敎三大敎派,以敎宗(即羅馬主敎)爲領袖,告咾又畀稱爲羅馬公敎會羅馬大公敎會羅馬天主敎會,對西方文明有重大个影響。截至2013年,全球天主敎會約有12.54億信徒[1],約佔世界人口个六分之一。

名稱源由[编辑]

主条目:大公敎會

天主敎會一詞頂早出現在公元2世紀初。直譯「至公敎會」。καθολικην隻詞个含義嚜是全體、普世[2],昰隻詞搭「至一」「至聖」「宗徒」咾啥元素組成功「大公敎會」,用作稱呼正統基督敎會。因常莊用「至公」一詞簡稱,告咾兩者等同。

天主敎會認爲伯多祿(彼得)接受耶穌基督个託付建立敎會,成爲敎會个基石。佢親自建立羅馬敎會,是羅馬敎會个第一位主敎,並在昰隻職位丄向領導各地敎會。朝後沿襲下來个羅馬个主敎乃末也享有各地敎會个領袖地位。因此大公敎會是從伯多祿開始一脈相承,是以羅馬主敎爲領袖个普世真敎會。新敎否認脫其一脈相承个觀點,認爲耶穌基督弗曾委託彼得稱爲敎會个基石,彼得也弗曾建立羅馬敎會,羅馬敎會及其主敎个地位是在後來个歷史發展中逐漸建立起來个。

公元5世紀羅馬帝國分裂爲東、西兩塊之後,羅馬主敎个地位在西羅馬帝國繼續得到鞏固,但在東羅馬帝國君士坦丁堡主敎个地位逐漸上升,與羅馬主敎常莊分庭抗禮。11世紀發生東西敎會大分裂後,東方敎會以君士坦丁堡普世牧首爲首,使用正統敎會个名稱,西方敎會以羅馬敎宗爲首,繼續使用大公敎會个名稱。

16世紀出現宗敎改革運動,宗敎改革者常莊使用“羅馬敎會”个名稱來稱呼此天主敎會,「羅馬公敎」、「羅馬天主敎」、「羅馬天主敎會」咾啥个別名由此而來。天主敎自家老少使用昰然个稱呼。

基督敎傳入中國个辰光,天主敎擔大公敎會翻譯成功天主敎會。

組織與信徒[编辑]

聖職人員[编辑]

天主敎个聖職人員按神品等級可分成功3類,分別爲主敎神父(即司鐸)及執事主敎十二門徒个繼承人,通常負責管理一個敎區所有事務。主敎是由敎宗親自任命,合法繼承人嚜會畀授予完滿个神權,有權祝聖新司鐸。主敎是由天主制定繼承宗徒位者,藉賜於佢場个聖神畀立爲敎會裏向个牧人,使之成爲敎義个導師、神聖敬禮个司祭搭治理个服務者。

敎宗,即宗徒之長聖伯多祿个繼承人,也是羅馬主敎,普世敎會个首牧,"爲世界主敎團个首領、基督个代表、普世敎會在現世个牧人;告咾由於此職務,佢在普世敎會裏享有頂高个、完全个、直接个職權,且得經常自由行使之。"[3] "敎宗由於其職位,弗罷享有對普世敎會个權力,而且對所有個別敎會及其信眾擁有職權个首位...羅馬敎宗在盡其普世敎會最高牧人職務辰光,常搭其他主敎淘,而且與普世敎會共融聯合一淘;但佢有權按照敎會个需要,規定執行職務个方式,即由其個人或與主敎淘集體執行。"[4]敎宗可召開,親身或派人主持之,遷移、終止或解散大公會議,也可以批准該會議个法令。[5]乃朝按敎會法,敎宗由合資格(即80歲以下)樞機淘當中選出,像煞早期敎會中聖伯多祿宗徒爲十二門徒之首。神父(司鐸)爲主敎个聖職協助者,可舉行彌撒聖祭,施行聖事(除祝聖司鐸搭施放堅振外),協助主敎牧養天主个子民(即管理堂區事務與敎導敎友)。執事又爲主敎个世俗事務協助者,主要以服務爲主,也有宣讀聖言 ,協助分送聖體咾啥。執事通常是過渡性質,是司鐸候選人升爲神父个過渡,但也設有可允許已婚者擔任个終身執事,此級神品於梵蒂岡第二次大公會議後恢復。

樞機則爲敎宗个助手搭仔顧問,由敎宗直接任命,大部份樞機由主敎擔任,少有由神父擔任。樞機个職責主要爲輔佐敎宗,負責協助敎宗管理普世敎會个日常事務。譬如各聖部部長皆由樞機出任。1983年頒布个天主敎法典(參照349條及356條)則稱樞機爲特別組成个團體 〔稱爲(樞機團)(College of Cardinals)〕,依法享有選舉敎宗个權利,並以集體方式協助敎宗處理較重要个事項,或個別个協助敎宗處理普世敎會个日常事務。樞機體制是敎會設立个一種職務(敎律),並非建基於神律,亦弗是神品(聖秩)个一個等級。 樞機个職務,源於羅馬敎區个司鐸團(Presbyterate)。[6]

修士修女並非聖職人員,而是修道者,即願意以其獨特方式(如按弗同神恩以服務或祈禱个方式)渡奉獻生活个平信徒。

敎會組織[编辑]

搭聖職人員相對應个嚜,是敎會个組織制度。天主敎會个組織團體分爲依據聖統制建置个敎會科層機構(一般俗稱爲「敎會當局」)、以及自治團體兩大類型。聖統制內各機構个相對關係,類似國家个中央政府地方政府,衹弗過是運用至全世界各個有敎會个地方。聖公宗等使用主敎制个宗派亦有類似个組織架構。

天主敎會个自治團體,主要分爲由修道者組成个各種男女修會、以及由平信徒組成个各種善會。在敎會法丄,敎會个自治團體需要獲得敎會當局个批准,纔好算正式个敎會團體。

禮儀與儀式[编辑]

共融禮儀[编辑]

主条目:彌撒

禮儀體系[编辑]

西方禮[编辑]

東方禮[编辑]

敎義[编辑]

天主敎个敎義是以《聖經》爲中心,但敎會當局个敎導(即聖傳)也有一定个地位[7]。天主敎个信仰生活个核心是七樁聖事,即聖洗聖事堅振聖事修和聖事聖體聖事婚配聖事聖秩(神品)聖事病人傅油(基督新敎則僅保留洗禮搭聖體作爲正式个聖禮)。在箇當中,彌撒(聖體聖事爲其主題)是頂重要个。 不過,新敎搭之基於聖經產生極大分歧,雙方敎義好講完全弗同。

日常生活當中中,誦經也是天主敎信徒經常進行个活動。昰些經文全是一些經過編排好个重要經文个連禱,像《天主經》、《宗徒信經》、《聖三光榮頌》、《玫瑰經》、《耶穌救主慈悲串經

天主敎个節日蠻多,在基督敎三大派別裏向少於東正敎而多於基督新敎。其中比較重要个有耶誕節復活節、救主慈悲主日、聖神降臨節聖母升天節聖體聖血節咾啥。

三位一體[编辑]

聖經內嘸沒在文字丄明確表示三位一體个信理。但基於一些聖經經文以及根據敎會个聖傳, 在場第一次尼西亞大公會議後, 爲駁斥亞流異端, 在《尼西亞信經》中成爲基本信條。早期敎父特土良是第一位使用「三一」(拉丁文:Trinitas)个神學家。[8]

傳承性[编辑]

天主敎會由宗徒時代開始由首任敎宗——聖伯多祿宗徒領導,並由伯多祿个繼承人帶領敎會,經歷二千多年,直到現在。是故天主敎會顯示出《尼西亞信經》中“唯一、至聖、至公、從宗徒傳下來个敎會”个特性。

聖事[编辑]

天主敎相信聖事是由基督耶穌親自建立,透過有形个標記分施無形个恩寵。七樁聖事涵蓋基督徒生命中所有階段,及一切重要時刻。在天主敎裏向,聖事有七件,分別爲:聖洗聖事堅振聖事修和聖事聖體聖事婚配聖事聖秩聖事(神品)、病人傅油。 七樁聖事主要分成三類,入門聖事,治療聖事,共融搭服務个聖事。

入門聖事

其中聖洗聖事堅振聖事聖體聖事乃入門聖事,昰些聖事爲人準備入敎奠定基礎。 藉著基督个恩寵,人類分享天主性體,箇與本性生命个肇始、發展搭滋養有類似之處。信徒透過聖洗而重生;藉著堅振而堅強,並在聖體聖事中領受永生之糧。乃末,藉著入門聖事,佢場常能更豐盛地接受天主个生命,並且邁向愛德个成全。[9]領好聖洗聖事,纔好領受其他聖事

治療个聖事

入門聖事對基督徒嚜衹不過剛剛開始,在人生个旅途上,難免有眼弗足,或有些犯罪之處。在受到痛苦、疾病搭死亡,還有犯罪之後,敎會爲信友提供兩樁聖事治療心靈與肉身丄个疾病或創傷--修和聖事病人傅油

爲共融服務个聖事

聖秩聖事婚姻聖事—是爲其他人个得救而設立个,通過其爲他人服務而達成个。昰兩樁聖事賦予領受人,在敎會內一項特殊使命,並用來建立天主个子民。透過昰兩樁聖事領仔聖洗堅振聖事个人,將接受特殊个祝聖。伊排接受聖秩聖事者蒙受祝聖而成爲牧者,因基督之名,『以天主个聖言搭恩寵牧養敎會』。另一方面,婚姻聖事使基督徒夫婦蒙受祝聖,爲善盡佢場夫妻與爲人父母个職責。[10]

有些聖事是可以重覆領受个,像:修和聖事聖體聖事病人傅油。亦有些聖事一生人衹能領一趟,如:聖洗聖事堅振聖事聖秩聖事(神品),因爲昰些聖事在人身上留下永弗磨滅个神印

死後个審判[编辑]

義人在佢犯罪之日,弗能救佢;罪人在佢悔改之日,必受光榮。

對聖母个敬禮[编辑]

天主敎會強調聖母衹是人--受造物之一,並非神,也弗會有搭天主有同等地位。《敎會憲章》第66條對敬禮聖母有以下个解釋:「瑪利亞,因爲是天主个母親,參與爻基督个奧蹟,由於天主聖寵个舉拔,佢衹在聖子以下,高出一切天神世人之上,所以理當受到敎會特別个崇敬。從老古老个時代,榮福童貞已畀尊爲『天主之母』个榮銜。信友在一切危難急需中,都呼求投奔佢个護佑。尤其自厄弗所會議以來,天主个子民對瑪利亞个敬禮,在敬愛、呼求及效法方面,有仔驚人个發展,恰如佢个預言:『從今以後萬世萬代要稱我有福』(路1:48)。昰項在敎會內經常存在个敬禮,雖具有絕無僅有个特徵,但對降生个聖言,對聖父及聖神个欽崇禮,仍然有本質上个區別,而且特別能促進昰項欽崇禮。原來敎會在健全而正統个敎義範圍內,根據時代搭地區个情況,根據信友个習尚,批准爻對天主之母个若干敬禮形式,其目的是爲敎人在敬禮聖母之際,也更認識、愛慕、光榮基督,並遵行其誡命,因爲一切都是爲祂而存在(參閱哥1:15-16)。」 [11]

天主敎會有四個關於聖母个信理,分別爲:天主之母童貞終身童貞無染原罪(無玷始胎)聖母蒙召升天

天主之母[编辑]

主条目:天主之母

天主之母」之名个榮銜也是因耶穌基督而來。耶穌基督作爲一個真人、真天主,祂个母親瑪利亞故畀稱爲“天主之母”,因爲耶穌基督个人性搭天主性是弗可分開个。在歷史中, 弗乏弗同異端弗承認此項道理。431年个厄弗所大公會議中,敎會爲駁斥異端對基督降生奧蹟个曲解,隆重宣佈爻聖母爲「天主之母」,成爲敎會當信个道理,來表達及維護耶穌个「兩性一位」。當中強調个是耶穌基督是真天主也是真人,由瑪利亞因聖神而降生成人,救贖人類。告咾,敎會在宣告「天主之母」个辰光,其實正是在維護耶穌「兩性一位」个道理--天主性搭人性同時結合在耶穌昰隻「位格」上。[12]

終身童貞[编辑]

主条目:聖母卒世童貞

「終身童貞」个信理指出聖母是百分之百个母親,而且在產辰光童貞正表示出聖母是單靠天主个力量擔聖子帶到人間,佢弗是靠人間任何个力量, 甚至弗是靠人間愛情个力量來完成佢个使命,告咾聖母也是位百分之百「信德个母親」,佢弗僅在領報辰光對天主說「是」搭「願意」,佢還「願意」到底,九個月之後佢仍要昰然「願意」,單靠天主个力量、單靠信仰,在生產過程中擔耶穌帶來世界丄,在昰場我場也可看到「終身童貞」弗僅是做天主个旨意,它另一個意思就是單靠天主。在「終身童貞」所顯示个信德个力量,對每一個信徒都是老重要、老大个啟發[13]

參考文獻[编辑]

  1. 《2015年宗座年鑑》
  2. Definition at www.Dictionary.com. Dictionary.reference.com. 访问日脚30 June 2011.
  3. 天主敎法典第331條
  4. 天主敎法典第333條
  5. 天主敎法典第338
  6. 敎區禮儀委員會,"暢談「樞機」"[1],公敎報,2006年3月5日.
  7. Catechism of Catholic Church
  8. 林鴻信:《敎理史合訂本(上冊)》(臺灣:禮記,2001年2月) ,頁133。
  9. http://www.chinesecatholic.org/read.htm
  10. http://www.chinesecatholic.org/read.htm
  11. 《敎會憲章》第66條
  12. [2]
  13. [3]

外部連結[编辑]