非洲国家列表

来自 吴语维基百科
蹦到: 导航搜寻
LocationAfrica.png

Africa——非洲里向共有35个国家。

非洲总面积: 3千万平方公里 [1]

总人口:9亿 〔2009年〕[2] 占世界:14%

非洲大陆拨: 地中海苏伊士运河红海印度洋搭仔大西洋环绕;

国名 国旗 首都 货币 言话 面积 (km²) 人口 人均GDP 地图
阿尔及利亚People's Democratic Republic of Algeria 阿尔及利亚 Algiers Algerian dinar Arabic 2,381,740 33,333,216 $7,700 LocationAlgeria.svg
安哥拉Republic of Angola 安哥拉 Luanda Kwanza Portuguese 1,246,700 15,941,000 $2,813 LocationAngola.svg
贝宁Republic of Benin 贝宁 Porto Novo West African CFA franc 法文 112,622 8,439,000 $1,176 LocationBenin.svg
博茨瓦纳Republic of Botswana 博茨瓦纳 Gaborone Pula 英语, Tswana 581,726 1,639,833 $11,400 LocationBotswana.svg
布基纳法索 布基纳法索 Ouagadougou West African CFA franc 法文 274,000 13,228,000 $1,284 LocationBurkinaFaso.svg
布隆迪Republic of Burundi 布隆迪 Bujumbura Burundi franc Kirundi, 法文 27,830 7,548,000 $739 LocationBurundi.svg
喀麦隆Republic of Cameroon 喀麦隆 Yaoundé Central African CFA franc 法文, 英语 475,442 17,795,000 $2,421 LocationCameroon.svg
加那利群岛[3] 加那利群岛 Las Palmas de Gran Canaria and Santa Cruz de Tenerife Euro 艾斯巴尼亚语 1,995,833 7,447 N/A Localización de Canarias.png
佛得角Republic of Cape Verde 佛得角 Praia Cape Verdean escudo Portuguese 4,033 420,979 $6,418 LocationCapeVerde.svg
中非共和国Central African Republic 中非共和国 Bangui Central African CFA franc Sango, 法文 622,984 4,216,666 $1,198 LocationCentralAfricanRepublic.svg
休达[3] 休达 Ceuta Euro 西班牙语 76,861 28 N/A Localización Ceuta.png
乍得Republic of Chad 乍得 N'Djamena Central African CFA franc 法文, Arabic 1,284,000 10,146,000 $1,519 LocationChad.svg
科摩罗联邦Union of the Comoros 科摩罗联邦 Moroni Comorian franc Comorian, Arabic, 法文 2,235 798,000 $1,660 LocationComoros.svg
科特迪瓦Republic of Côte d'Ivoire 科特迪瓦 Yamoussoukro
Abidjan
West African CFA franc 法文 322,460 17,654,843 $1,600 LocationCotedIvoire.svg
刚果民主共和国[4]Democratic Republic of the Congo 刚果民主共和国 Kinshasa Congolese franc 法文 2,344,858 63,655,000 $774 LocationDRCongo.svg
吉布提Republic of Djibouti 吉布提 Djibouti Djiboutian Franc Arabic, 法文 23,200 496,374 $2,070 LocationDjibouti.svg
埃及[5]Arab Republic of Egypt 埃及 Cairo Egyptian Pound Arabic 1,001,449 80,335,036 $4,836 LocationEgypt.svg
赤道几内亚Republic of Equatorial Guinea 赤道几内亚 Malabo Central African CFA franc 艾斯巴尼亚语, 法文, Portuguese 28,051 504,000 $50,200 LocationEquatorialGuinea.svg
厄立特里亚State of Eritrea 厄立特里亚 Asmara Nakfa None at national level 117,600 4,401,000 $1,000 LocationEritrea.svg
埃塞俄比亚Federal Democratic Republic of Ethiopia 埃塞俄比亚 Addis Ababa Birr Amharic 1,104,300 75,067,000 $823 LocationEthiopia.svg
加蓬Gabonese Republic 加蓬 Libreville Central African CFA franc 法文 267,668 1,384,000 $7,055 LocationGabon.svg
冈比亚Republic of The Gambia 冈比亚 Banjul Dalasi 英语 10,380 1,517,000 $2002 LocationGambia.svg
加纳Republic of Ghana 加纳 Accra Ghanaian cedi 英语 238,534 23,000,000 $2,700 LocationGhana.svg
几内亚Republic of Guinea 几内亚 Conakry Guinean franc 法文 245,857 9,402,000 $2,035 LocationGuinea.svg
几内亚比绍Republic of Guinea-Bissau 几内亚比绍 Bissau West African CFA franc Portuguese 36,125 1,586,000 $736 LocationGuineaBissau.svg
肯尼亚Republic of Kenya 肯尼亚 Nairobi Kenyan shilling Swahili, 英语 580,367 34,707,817 $1,445 LocationKenya.svg
莱索托Kingdom of Lesotho 莱索托 Maseru Loti Sesotho, 英语 30,355 1,795,000 $2,113 LocationLesotho.svg
利比里亚Republic of Liberia 利比里亚 Monrovia Liberian dollar 英语 111,369 3,283,000 $1,003 LocationLiberia.svg
利比亚Great Socialist People's Libyan Arab Jamahiriya 利比亚 Tripoli Libyan dinar Arabic 1,759,540 6,036,914 $12,700 LocationLibya.svg
马达加斯加Republic of Madagascar 马达加斯加 Antananarivo Malagasy ariary Malagasy, 法文, 英语 587,041 18,606,000 $905 LocationMadagascar.svg
Madère[6] Madère Funchal Euro Portuguese 245,806 828 N/A LocationMadeira.png
马拉维Republic of Malawi 马拉维 Lilongwe Malawian kwacha 英语, Chichewa 118,484 12,884,000 $596 LocationMalawi.svg
马里Republic of Mali 马里 Bamako West African CFA franc 法文 1,240,192 13,518,000 $1,154 LocationMali.svg
毛里塔尼亚Islamic Republic of Mauritania 毛里塔尼亚 Nouakchott Mauritanian ouguiya Arabic, 法文 1,030,700 3,069,000 $2,402 LocationMauritania.svg
毛里求斯Republic of Mauritius 毛里求斯 Port Louis Mauritian rupee 英语 2,040 1,219,220 $13,703 LocationMauritius.png
马约特岛[7] 马约特岛 Mamoudzou Euro 法文 186,452 374 2,600 LocationMayotte.png
梅利利亚[3] (Autonomous City of Melilla) 梅利利亚 N/A Euro 艾斯巴尼亚语 72,000 20 N/A Localización Melilla.png
摩洛哥Kingdom of Morocco 摩洛哥 Rabat Moroccan dirham Arabic, 法文 446,550 33,757,175 $4,600 LocationMorocco.svg
莫桑比克Republic of Mozambique 莫桑比克 Maputo Mozambican metical Portuguese 801,590 20,366,795 $1,389 LocationMozambique.svg
纳米比亚Republic of Namibia 纳米比亚 Windhoek Namibian dollar 英语 825,418 2,031,000 $7,478 LocationNamibia.svg
尼日尔Republic of Niger 尼日尔 Niamey West African CFA franc 法文 1,267,000 13,957,000 $872 LocationNiger.svg
尼日利亚Federal Republic of Nigeria 尼日利亚 Abuja Nigerian naira 英语 923,768 133,530,000 $1,188 LocationNigeria.svg
刚果共和国[8]Republic of the Congo 刚果共和国 Brazzaville Central African CFA franc 法文 342,000 3,999,000 $1,369 LocationRCongo.PNG
Réunion[7] 法国 Saint-Denis Euro 法文 793,000 2,512 N/A Location-Reunion-France.png
卢旺达Republic of Rwanda 卢旺达 Kigali Rwandan franc Kinyarwanda, 法文, 英语 26,798 7,600,000 $1,300 LocationRwanda.svg

LocationRCongo.PNG

西撒哈拉[9] 西撒哈拉 El Aaiún (Moroccan), Bir Lehlou (temporary)[10] Moroccan dirham Arabic 267,405 266,000 N/A Edmund WS.PNG
圣赫勒拿岛 圣赫勒拿岛 Jamestown Saint Helenian pound 英语 3,926 420 N/A LocationSaintHelena.png
São Tomé and PríncipeDemocratic Republic of Sao Tomé and Príncipe São Tomé and Príncipe São Tomé Sao Tomé and Príncipe Dobra Portuguese 964 157,000 $1,266 LocationSaoTomeAndPrincipe.png
塞内加尔Republic of Senegal 塞内加尔 Dakar West African CFA franc 法文 196,723 11,658,000 $1,759 LocationSenegal.svg
赛舌尔Republic of Seychelles 赛舌尔 Victoria Seychellois rupee 英语, 法文, Seychellois Creole 451 80,654 $11,818 LocationSeychelles.png
塞拉利昂Republic of Sierra Leone 塞拉利昂 Freetown Leone 英语 71,740 6,144,562 $903 LocationSierraLeone.svg
索马里Somali Republic 索马里 Mogadishu Somali shilling Somali 637,661 17,700,000 $2,941 LocationSomalia.svg
南非Republic of South Africa 南非 Pretoria (executive)
Bloemfontein (judicial)
Cape Town (legislative)
South African rand Afrikaans, 英语, Southern Ndebele, Northern Sotho, Sotho, Swati, Tsonga, Tswana, Venda, Xhosa, Zulu 1,221,037 47,432,000 $12,161 LocationSouthAfrica.svg
苏丹Republic of Sudan 苏丹 Khartoum Sudanese pound Arabic, 英语 2,505,813 36,992,490 $2,522 LocationSudan.svg
斯威士兰Kingdom of Swaziland 斯威士兰 Lobamba (royal and legislative)
Mbabane (administrative)
Lilangeni 英语, Swati 17,364 1,032,000 $5,245 LocationSwaziland.svg
坦桑尼亚United Republic of Tanzania 坦桑尼亚 Dar es Salaam (traditional capital)
Dodoma (legislative)
Tanzanian shilling Swahili 945,087 37,849,133 $723 LocationTanzania.svg
多哥Togolese Republic 多哥 Lomé West African CFA franc 法文 56,785 6,100,000 $1,700 LocationTogo.svg
突尼斯Tunisian Republic 突尼斯 Tunis Tunisian dinar Arabic 163,610 10,102,000 $8,800 LocationTunisia.svg
乌干达Republic of Uganda 乌干达 Kampala Ugandan shilling 英语, Swahili 236,040 27,616,000 $1,700 LocationUganda.svg
赞比亚Republic of Zambia 赞比亚 Lusaka Zambian kwacha 英语 752,614 11,668,000 $931 LocationZambia.svg
津巴布韦Republic of Zimbabwe 津巴布韦 Harare Zimbabwean dollar 英语 390,757 13,010,000 $2,607 LocationZimbabwe.svg

看看别个表[编辑]

Africa主题 Africa主题首页

Notes[编辑]

  1. Sayre, April Pulley. (1999) Africa, Twenty-First Century Books. ISBN 0-7613-1367-2.
  2. "World Population Prospects: The 2004 Revision" United Nations (Department of Economic and Social Affairs, population division)
  3. 3.0 3.1 3.2 Autonomous community of Spain
  4. Also known as Congo-Kinshasa and formerly as Zaire.
  5. Some territory could be argued to be a part of Asia or Africa.
  6. Autonomous Region of Portugal.
  7. 7.0 7.1 Overseas departments and territories of France.
  8. Also known as Congo-Brazzaville.
  9. Not fully internationally recognised. Also known as Western Sahara.
  10. Currenlty under Moroccan administration. Bir Lehlou is the temporary capital and Tindouf Camps is the de facto one

References[编辑]

模板:Refbegin

  1. Algeria. CIA World Factbook (2008-04-15). Retrieved on 2008-04-15.
  2. Angola. CIA World Factbook (2008-04-15). Retrieved on 2008-04-15.
  3. Benin. CIA World Factbook (2008-04-15). Retrieved on 2008-04-15.
  4. Botswana. CIA World Factbook (2008-04-15). Retrieved on 2008-04-15.
  5. Burkina Faso. CIA World Factbook (2008-04-15). Retrieved on 2008-04-15.
  6. Burundi. CIA World Factbook (2008-04-15). Retrieved on 2008-04-15.
  7. Cameroon. CIA World Factbook (2008-04-15). Retrieved on 2008-04-15.
  8. Cape Verde. CIA World Factbook (2008-04-15). Retrieved on 2008-04-15.
  9. Central African Republic. CIA World Factbook (2008-04-15). Retrieved on 2008-04-15.
  10. Chad. CIA World Factbook (2008-04-15). Retrieved on 2008-04-15.
  11. Comoros. CIA World Factbook (2008-04-15). Retrieved on 2008-04-15.
  12. Cote d'Ivoire. CIA World Factbook (2008-04-15). Retrieved on 2008-04-15.
  13. Congo, Democratic Republic of the. CIA World Factbook (2008-04-15). Retrieved on 2008-04-15.
  14. Djibouti. CIA World Factbook (2008-04-15). Retrieved on 2008-04-15.
  15. Egypt. CIA World Factbook (2008-04-15). Retrieved on 2008-04-15.
  16. Equatorial Guinea. CIA World Factbook (2008-04-15). Retrieved on 2008-04-15.
  17. Eritrea. CIA World Factbook (2008-04-15). Retrieved on 2008-04-15.
  18. Ethiopia. CIA World Factbook (2008-04-15). Retrieved on 2008-04-15.
  19. Gabon. CIA World Factbook (2008-04-15). Retrieved on 2008-04-15.
  20. Gambia, The. CIA World Factbook (2008-04-15). Retrieved on 2008-04-15.
  21. Ghana. CIA World Factbook (2008-04-15). Retrieved on 2008-04-15.
  22. Guinea. CIA World Factbook (2008-04-15). Retrieved on 2008-04-15.
  23. Guinea-Bissau. CIA World Factbook (2008-04-15). Retrieved on 2008-04-15.
  24. Kenya. CIA World Factbook (2008-04-15). Retrieved on 2008-04-15.
  25. Lesotho. CIA World Factbook (2008-04-15). Retrieved on 2008-04-15.
  26. Liberia. CIA World Factbook (2008-04-15). Retrieved on 2008-04-15.
  27. Libya. CIA World Factbook (2008-04-15). Retrieved on 2008-04-15.
  28. Madagascar. CIA World Factbook (2008-04-15). Retrieved on 2008-04-15.
  29. Malawi. CIA World Factbook (2008-04-15). Retrieved on 2008-04-15.
  30. Mali. CIA World Factbook (2008-04-15). Retrieved on 2008-04-15.
  31. Mauritania. CIA World Factbook (2008-04-15). Retrieved on 2008-04-15.
  32. Mauritius. CIA World Factbook (2008-04-15). Retrieved on 2008-04-15.
  33. Mayotte. CIA World Factbook (2008-04-15). Retrieved on 2008-04-15.
  34. Morocco. CIA World Factbook (2008-04-15). Retrieved on 2008-04-15.
  35. Mozambique. CIA World Factbook (2008-04-15). Retrieved on 2008-04-15.
  36. Namibia. CIA World Factbook (2008-04-15). Retrieved on 2008-04-15.
  37. Niger. CIA World Factbook (2008-04-15). Retrieved on 2008-04-15.
  38. Nigeria. CIA World Factbook (2008-04-15). Retrieved on 2008-04-15.
  39. Congo, Republic of the. CIA World Factbook (2008-04-15). Retrieved on 2008-04-15.
  40. Rwanda. CIA World Factbook (2008-04-15). Retrieved on 2008-04-15.
  41. Saint Helena. CIA World Factbook (2008-04-15). Retrieved on 2008-04-15.
  42. Sao Tome and Principe. CIA World Factbook (2008-04-15). Retrieved on 2008-04-15.
  43. Senegal. CIA World Factbook (2008-04-15). Retrieved on 2008-04-15.
  44. Seychelles. CIA World Factbook (2008-04-15). Retrieved on 2008-04-15.
  45. Sierra Leone. CIA World Factbook (2008-04-15). Retrieved on 2008-04-15.
  46. Somalia. CIA World Factbook (2008-04-15). Retrieved on 2008-04-15.
  47. South Africa. CIA World Factbook (2008-04-15). Retrieved on 2008-04-15.
  48. Sudan. CIA World Factbook (2008-04-15). Retrieved on 2008-04-15.
  49. Swaziland. CIA World Factbook (2008-04-15). Retrieved on 2008-04-15.
  50. Tanzania. CIA World Factbook (2008-04-15). Retrieved on 2008-04-15.
  51. Togo. CIA World Factbook (2008-04-15). Retrieved on 2008-04-15.
  52. Tunisia. CIA World Factbook (2008-04-15). Retrieved on 2008-04-15.
  53. Uganda. CIA World Factbook (2008-04-15). Retrieved on 2008-04-15.
  54. Zambia. CIA World Factbook (2008-04-15). Retrieved on 2008-04-15.
  55. Zimbabwe. CIA World Factbook (2008-04-15). Retrieved on 2008-04-15.

模板:Refend

分大洲国家列表 LocationWorld.png
亚洲 | 欧洲 | 大洋洲 | 北美洲 | 南美洲 | 非洲 | 南极洲